top of page

Vicky Goethals

Wie is Vicky?

 

 

Het eigenaardige was dat een zenleraar zich steeds mijn naam niet meer kon herinneren als we elkaar in het begin ontmoetten.  Ik weet niet of dit onbewust of doelgericht was, om tot een inzicht te komen, maar het laat me in elk geval nadenken over ‘What’s in a name?’.  Ik vind dit zeer bevrijdend, het creëert ruimte … Begrippen, etiketten, titels, het zegt iets over hoe een interesse, passie een deeltje van ’een essentie’ van je uitdrukt, maar is beperkt en wat is dat ‘jij’?  In het boekje van Bieke Vandekerckhove ‘Wat als’ lees ik hoe kunstenaar Pieter van de Pol spreekt over schilderen als ‘een deel in jezelf zoeken wat authentiek is, wat geen compromissen aangaat’ en hoe er rust en stilte nodig is om daar te komen.  Daar kan ik me wel in vinden. Afstand nemen van alle begrippen, ons in een niet-weten durven onderdompelen…en bij de kern komen? En is er daar dan een weg naartoe…niemand kan die voor jou stappen, …Geworteld in Zijn

 

Met “Ochtendgloren” nodig ik je uit om in die ervaring te gaan: meditatief wandelen, yoga, voetreflexologie, een ontmoeting van hart tot hart, eerder een woordenloos samen-zijn en voelen, tastbaar maken in de ervaring. Telkens opnieuw, zoals elke ochtendgloren dat is.

Ik voel al lang dat dit mijn weg is. De ervaring in gaan, afstand nemen van alle begrippen, in ons niet-weten durven onderdompelen.  Mijn essentie ont-wikkelen. Er is geen weg naar toe, maar het overkomt je.  Zenleraar Roshi Frank De Waele noemt dit ‘een gegeven’, wat ook voor mij als een soort geschenk klinkt, een geschenk aan jezelf om zowel de blauwe hemel te zien en de diepe afgrond in te turen, en uiteindelijk los van alle zintuiglijke begrip in vrije val te gaan door het niet-weten. Is de nacht niet steeds het donkerst vlak voor het ochtendgloren, als er geen hoop meer in zicht is ? Dikwijls komt er dan in-zicht, vertrouwen dat alles er mag zijn zoals het 'is'.

 

 

Verinnerlijking

 

Vanuit verinnerlijking, de weg naar binnen gaan en vanuit die stilte terug naar veruiterlijking, het bewandelen van de weg naar buiten: het eenvoudig waarderen en beleven van het leven zoals het is... je welkom voelen zoals je bent, zonder meer en zonder minder, gewoonweg jezelf zijn...met je 'ups and downs, smiles and frowns' en vanuit die onvoorwaardelijke ont-moeting met jezelf en elk-ander op je pad, opnieuw de innige stilte ingaan en zo ruimte creëren om alles toe te laten zoals het 'is', vanuit vertrouwen dat de weg zich ontvouwt in het 'nu'...een uitnodiging om thuis te komen in jouw ankerpunt van aanwezig zijn...in milde open aandacht. Een voortdurende veranderlijke beweging van gewaarzijn naar doen en van doen naar gewaarzijn...De weg 'onder onze voeten' als oneindige beoefening. 

 

 

Opleidingen

 

- Herborist 1996-1998.  Syntra West.

- Bloesemconsulent volgens de methode van dr. Bach Healing Herbs 2000. Aquila Leuven/docent: Jos Maes.

Deelname lessen, Lu Jong (Tibetan Healing Yoga, basis en verdieping) en Tsa Lung (Tibetaanse ademhalingsyoga), docent: Annemie Vanneste, Souldance (2012)

- Voetreflexologie  2011-2013. Syntra West/docent: Linda Van Hoeydonck.

- Basisjaren de mens 2011-2013 (anatomie, pathologie, psychologie en psychopathologie). Syntra West/docenten: Godfried Van Ammel en Jean-Marie De Wulf.

- Teacher training Anusara Yoga (Aandacht voor optimale opbouw en uitlijning van de houding, openen van het hart) - Gecertifieerd Yoga Alliance RTY-200 /2014-2015 Yogaloft Brugge/docent: Joachim Meire.

- Mindfulness training bij zenleraar en psychiater Edel Maex (2015)

- Mindfulness en zen workshop met Melissa Blacker Roshi en David Ryninck Roshi (oktober 2015) georganiseerd door Zensangha Gent.

Zen en geweldloze communicatie (basisworkshop)/docent: Ruud Baanders vanuit Zen Peacemakers Lage Landen in samenwerking met Zensangha Gent, december 2015.

- Intensieve yogalessen (Critical Alignment Yoga) mei 2016 tot december 2016 bij Yoga Nirmla Lissewege.

Deelname verdiepingsworkshops YOGA bij Joachim Meire, Marc St-Pierre (Anusara), Goedele Leyssen (Kundalini), Deniz Aydoslu (Yoga Therapy for Emotional Balance), Kenny Graham en David Harshada Wagner (Yogaland) ..en mijn eigen yoga practice op en naast de mat.

G.R.A.C.E.- training (Cultivating Compassion-based Interactions) en retraite, begeleid door Roshi Joan Halifax (eind aug-sept 2016), Roshi Frank De Waele en Sensei Irène Bakker bij Zen Peacemakers Lage Landen.

- Opleiding theesommelier (basis) bij Ann Vansteenkiste aan het Confuciusinstituut Howest Brugge (mei-juni 2017)

- Gong leren bespelen, weekendworkshop, (augustus 2017)

- Brush Mind, kalligrafieworkshop met Sensei Kazuaki Tanahasi  (°1933)(kalligrafiemeester, kunstenaar (One Stroke Paintings) en vredesactivist. Oktober 2017.

- Teachertraining  Basis YIN YOGA gecertifieerd Yoga Alliance RYT 50 uren, bij Anat Geiger en Marcel Van de Vis Heil, Yogagarden Amsterdam en The FatYogis (oktober & november 2017)

- Klankschaalmassage module 1 & 2: leren werken met klankschalen (relaxatie en dynamisch (op het lichaam), (november 2017, 20-22 juli 2018)

- Retraite Edge states met Joan Halifax (september 2018), zenboeddhisme.

- Teacher Training YIN YOGA ADVANCED RYT Yoga Alliance 20 uren, met Myriam Wagner in Pure Yoga, OLV-Waver, 24-26 augustus 2018.

- Teachertraining LU JONG TIBETAANSE HELENDE YOGA, masterclass en certifiëring in Wenen april 2019.

- Teacher Training Yin Yoga Basic gecertifieerd Yoga Alliance RYT 50 uren, van 3 tot 7 augustus 2019, docent: Myriam Wagner in Pure Yoga, OLV Waver.

-  juni 2019 tot januari 2020 in Opleiding tot Authentic Tibetan Meditation Teacher (Calm-Abiding the mind/Advanced Meditation Teacher) in the Lineage of Rinpoche Lama Tulku Lobsang.

De weg vervolgt...

...in het samen organiseren van wandel meditaties 'Human Nature- come and walk with me' met Veerkracht -Ivan Duyck

(voorlopig 'on hold', wegens opleiding van Ivan tot HBO verpleegkundige) in de ontmoetingen van hart tot hart met tochtgenoten op mijn pad en in mijn praktijk, in het beoefenen van yoga, in het 'aanwezig zijn' in mijn gezin, als mantelzorger van mijn gehandicapte zoon en in het leven van elke dag.

In de leegte van niet-weten,

ervaar ik de volheid van de oneindige beoefening.

 

© Vicky Goethals

zengedachten

Voel hoe ik langzaam naar de achtergrond verdwijn,

als de toon van een uitdeinend refrein,

tot ik enkel een contour ben van mijn Zijn,

wil me liefdevol inkleuren, lijn na lijn,

tot ik weer op de voorgrond verschijn 

als duizend-en-één regenboogkeuren,

aquarel, pastel,

laat het penseel dansend over het blad bewegen,

vloeiend, staccato, chaotisch, lyrisch, stil leven,

vanuit mijn cocon tot vlinder metamorfoseren.

© Vicky Goethals

Gedachten na dans en stilte weekend 'Life Celebration'

Please reload

bottom of page